Monday, March 19, 2012

PBS

Salam Sejahtera..
Sejak kebelakangan ini sudah nampak sistem penilaian dan peperiksaan pendidikan negara kita menunjukkan perubahan (sayugia diingatkan bahawa perubahan tidak semestinya membawa kemajuan atau dicanangkan sebagai kemajuan - pandangan peribadi). Konsep penilaian dan peperiksaan mula diambil alih oleh istilah pentaksiran. Sesuatu yang saya kira amat bagus sekali. Apa yang saya kagumi ialah bukan hanya proses pentaksiran yang merangkumi TAhun 1 hingga Tingkatan 6, tetapi juga medium pengumpulan data atau rumusan pentaksiran. Kita didedahkan dengan SAPS, SPPBS dan lain-lain instrumen. Dan lagi satu yang hangat di sekolah ialah APDM. Semuanya yang hanya memerlukan 'klik', 'klik' dan 'klik'.
Ada perkara yang merunsingkan orang2 berdarah peperiksaan seperti saya ini, dan juga sub ordinat saya. Antaranya ialah:
1. Keselamatan sistem online
2. Ketidakakuran sistem
3. Dan paling kami kecewa tetapi selalu berjaya menjadi topik utama kami senjakala ialah kutukan kami terhadap KPM (harap maaf) iaitu setiap kali ada aplikasi baru yang dibangunkan alasan lapuk diberi apabila sistem tak berupayaan atau membuat kerja yang sepatutnya sistem itu buat ialah....."Harap Maaf, server sibuk!!...Vendor/juruteknik yang dilantik sedang berusaha untuk mengatasi keadaan.
Hmm....kalau ikut istilah orang Sabah.."bikin panas" alasan2 sebegini. Tak pernah kah KPM belajar? Dah tahu nak buat benda-benda high tech, tapi selalunya tak pernah "PERFECT AT THE FIRST TOUCH". Kenalah berbagai pihak membuat kecaman atau aduan, baru lah clear online.
Berkisah dengan pentaksiran berasaskan sekolah bagi Tingkatan 1, selain dari mata pelajaran KHB yang saya amat puji komponen pentaksirannya sudah ada dalam talian, bagaimana pula bagi subjek yang lain? Belum sampai lagi ke tempat kami? Dah nak hujung bulan 3 dah ni. Sudah tu dihilangkan pula KOMPONEN PENGISIAN MARKAH BAGI TINGKATAN 1 /2012 di SAPS, cikgu-cikgu dah start merungut. Ini Tak lama lagi ibubapa pulak la. "Kalau dah tahu PBS online bagi subjek lain selain KHB belum lagi sedia, apalah salahnya diteruskan juga "on" SAPS bagi Tingkatan 1? Kenapa lah benda tu susah sangat.... " Ini bukan kata-kata saya, cuma petikan keluhan rakan setugas. Tambah tension lagi tetiba bila pendaftaran pelajar Tingkatan 1/2012 di SPPBS berdasarkan no kp berkesudahan dengan "NO KP TIDAK DITEMUI". Kata hari tu, data diambil dari JPN, takkanlah 1/4 pelajar kami ini KPnya palsu, satu lagi rungutan dari SU sekolah sebelah. Sekolah saya pun sama juga. Rupa-rupanya ada kawan bagitahu.."cuba u tengok..kalau pelajar yang lahir dari bulan Jan hingga Jun, InsyaAllah ada datanya, dan lepas Bulan Jun tu, memang tiada data...dia lahir kat tepi pantai kot" Laaaaa.....nak buat mcmamana ni? Hm, dia kata kena daftar pakai nombor surat beranak..Pulak dah....... Dan nak buat cerita lagi, surat beranak kat Sabah ini ada dua nombor, satu di depan, satu di belakang....mana satu nak ikut pulak dah?? Nombor di depan ialah nombor bilangan anak itu dilahirkan bagi satu-satu tahun tersebut bagi satu kawasan pendaftaran, Contohnya, katakanlah di daerah Kota Belud ada 150 kelahiran pada tahun 1999, maka catatan di depan ialah bermula 1/99, 2/99, 3/99 hinggalah 150/99. Maka daerah Kota Kinabalu pun begitu juga, dan daerah daerah2 lain., so, kalau ada nombor 121/99 di Kota Belud, memang ada juga nombor yang sama di Kota Kinabalu, di Tawau, di ranau.....dan semua daerah wilayah pendaftaram...adui, "bikin panas', kan. Tetapi kalau ikut nombor siri Surat lahir itu yang tertera di belakang, yang ada 6 angka tersebut, itu merupakan nombor siri yang tiada duanya sebab berpunca dari dari satu sumber cetakan iaitu dari JPN Sabah. (makluman: Surat lahir format baru tiada masalah ini) Kalau dirujuk dari SMM sebelum ini, memang bikin haru, ada bermacam gaya pengisian nombor surat beranak. Tak de sapa yang kisah. Di sekolah saya pun, bermacam cara dah dibuat dan dimaklumkan kepada guru kelas agar buat pengemaskini data, hmm...siapa yang kisah? "Ada kukisah"??? itulah responnya.
Kesimpulannya apabila nak dilaksanakan sesuatu perubahan atau nama kemajuan atau bunyi canggihnya iaitu "Transformasi Pendidikan"....cuba pergi ke ground root. Jgn asyik nak hentam sekolah dan guru bila mendapati ada kepincangan dalam apa jua perubahan transformasi pendidikan.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment